söndag 29 december 2013

112 jordnötsallergi

På em i går skulle vi till Lotta och fora hennes 25 års dag! Barnen satte sig och jag hann inte med så hade Viggo tagit en Rocky Road med jordnötter och pistage i, på ett kick var läpparna röda och ade blåsor, tunga lika så och munnen/halsen kliade. 1177 hade låång kö tid så jag ringde 112, fick super bra hjälp och de ville inte vi skulle köra själv, men så fick vi köra en bit själv ändå , då ambulansen var för långt bort och den som hade närmast inte fick köra över isvägen. Väl i ambulansen fick han en spruta adrenalin och 8 betapred och piggade på sig fort och så klart som en studsboll på medecinen. Läkaren på akuten hade frågat b om det verkligen kunde vara nötter för han hade ju inga symptom? ööö vad hade han då?? Bara tur det inte hann sätta sig på andningen. Det var en trött kille men ändå med oro i kroppen som tillslut kom till ro igår kväll. Gott fika och bus hann vi andra med medans killarna i familjen satt på sjukan. Tack för proffsiga människor på 112, ambulans och akut, jaja läkaren får säga vad hon vill, Inga nötter i detta hus.

4 kommentarer:

  1. Stackars Viggo och stackars er! Nötallergi är en så svår allergi. Det är svårt att veta hur allergisk någon är. Ibland kan det ju räcka med att man öppnar en påse, så får någon jätteproblem! Hade jag vetat om någon som har nötallergi, hade jag inte vågat bjuda på något med nötter i, när dessa kommer som gäster. Hu!
    Hjärtekram till er! <3

    SvaraRadera
  2. Om några veckor när reaktionen har klingat av helt, ska ni ta prover på barn på honom, då kan man dels ta reda på om det är en nötallergi, och dels diffa om det finns risk för svår allergisk reaktion - anafylaktisk chock (som det låter på din beskrivning). Isåfall ska ni ha Betapredtabletter och Jext adrenalinpenna på er i alla lägen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Anne han är kännd allergiker tidigare och ska nu på ny kontroll remiss är skickad. Betapred har jag hemma och nu ligger de i väskan ALLTID. Vet att vi efterfrågat penna tidigare då han fick prickar på handen av att farfar åt jordnötter men fick till svar att det var svårt att få ut en sån?

      Radera
  3. Det krävs som regel att man har haft en svår allergisk reaktion tidigare, då luftvägen är involverad, alltså att man har svårt att andas, pipande eller rosslig andning etc. Men i.o.m att han fått adrenalin i ambulansen har man bedömt det som en svår reaktion med risk för andningsstopp. Så om ni är t.ex ute i en stuga i glasbygden hinner kanske inte ambulansen fram i tid, man ska vara medveten om att det är adrenalinet som räddar liv, betapred ger man för att häva en "andra reaktion" som kan komma efteråt, dessutom tar det typ en timme för cortisonets effekt att sätta in!

    SvaraRadera