torsdag 21 april 2011

Påsk

Påskägg och påskhare som är tysk gammal tradition har vi så klart fixat till barnen som ska få leta ägg ! Vi har kokat ägg som ska målas!

Påsken firar man ju annars inom kristendomen till minne av Jesus död och uppståndelse.Det var under den judiska Pesach-högtiden som Jesus från Nasaret red in i Jerusalem.Firandet utsträckes till en hel vecka, den så kallade stilla veckan vilken börjar med palmsöndagen, med dymmelonsdagen, skärtorsdagen och långfredagen som hållpunkter, tills att den avslutas med påskdagen. De motsvarar Jesus sista dagar från hans intåg i Jersusalem till och med hans död på korset och uppståndelsen.

Högtiden pesach, den judiska påsken, hålls som en hågkomst över uttåget ur Egypten, den natt då påsklammet slaktades och dödsängeln skonade Israels folk. Ända fram till templets fall år 70 e.Kr. slaktade man lamm i Jerusalems tempel, och dessa åts under en nattlig måltid. Idag har dock påsklammet ersatts med den så kallade seder-måltiden, där de olika rätterna har symbolisk betydelse och där den yngste sonen ställer frågor om högtiden som fadern besvarar. Under Pesach äter man endast osyrat bröd, matza, och högtiden kallas även "det osyrade brödets högtid".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar